Pernah tertanya tak apa sebenarnya erti nilai produk atau servis?

Dalam pemasaran, nilai bermaksud menawarkan sesuatu yang berbaloi untuk dibeli. Manfaat yang diterima perlulah dirasakan lebih tinggi berbanding harga yang perlu dibayar. 

Mencipta nilai bermaksud memaksimumkan manfaat produk/servis.

Dalam artikel kali ini, kami kongsikan 11 teknik yang boleh digunakan untuk meningkatkan nilai produk/servis.

Guna 11 Teknik Ini Untuk Tingkatkan Nilai Produk Atau Servis

#1 Tingkatkan kualiti proses pembelian

Nilai sebenarnya boleh wujud sebagai sebuah faktor luaran produk atau servis. Bagi meningkatkan kualiti semasa proses pembelian, tawarkan sesuatu yang menarik seperti servis penghantaran yang pantas, polisi pemulangan yang tidak menyusahkan, pos percuma, khidmat pelanggan yang responsif dan sebagainya.

#2 Hasilkan produk yang unik

Lakukan kajian pasaran dan cari ruang untuk anda menawarkan sesuatu yang lebih istimewa berbanding produk dan servis sama yang ditawarkan pesaing. 

#3 Dapatkan maklum balas atau testimoni pelanggan

Cara terbaik untuk mengetahui apa yang pelanggan rasakan tentang produk atau servis yang ditawarkan ialah dengan bertanya secara terus. Maklum balas daripada pelanggan dan juga cadangan yang mereka berikan boleh membantu meningkatkan kualiti dan nilai produk. Edarkan borang survey, minta ulasan atau sediakan cara yang mudah untuk pelanggan menghubungi dan berkongsi pandangan mereka.

#4 Berikan servis bertaraf ‘dunia’

Seperti yang disebut pada poin pertama tadi, nilai juga boleh membabitkan faktor luaran dan ini termasuklah kualiti perkhidmatan pelanggan. Untuk meningkatkan kualiti interaksi dengan pelanggan, hantarkan emel bagi mengucapkan terima kasih selepas sebuah transaksi pembelian yang berjaya. Sekiranya jumlah pelanggan tidak terlalu ramai, anda boleh hantarkan sesuatu yang lebih istimewa seperti nota kecil bertulisan tangan.

Selain itu, sekiranya terdapat isu berkaitan dengan penghantaran, produk, servis atau sebagainya, perkara tersebut perlulah diselesaikan dengan secepat yang mungkin.

#5 Sesuaikan Strategi Pemasaran Dengan Keperluan Prospek

Atur strategi yang sesuai atau relevan dengan keperluan prospek. Sebagai contoh, sekiranya perniagaan yang dijalankan ialah barangan runcit, ketengahkan produk organik atau sihat untuk audience sasaran yang terdiri daripada golongan profesional atau berpendapatan tinggi. Sementara itu, untuk audience sasaran yang berpendapatan rendah pula ketengahkan produk dengan tawaran harga rendah.

Apabila strategi yang digunakan bertepatan dengan keperluan prospek, kempen yang dijalankan lebih mudah untuk berjaya. Faktor lain yang boleh dipertimbangkan ialah lokasi, musim, usia dan minat.

#6 Berikan ganjaran untuk kesetiaan pelanggan

Program kesetiaan pelanggan boleh mengukuhkan lagi kedudukan jenama anda kerana dapat bantu membentuk hubungan yang lebih berpanjangan dengan pelanggan sedia ada. Ini sekaligus dapat mengurangkan kemungkinan pelanggan untuk memilih pesaing pada masa akan datang. Bagi memaksimumkan keberkesanan program ini, tawarkan ganjaran apabila pelanggan berjaya mencapai sesuatu peringkat atau jumlah poin.

Kenapa ini dianggap sebagai ‘nilai’? Bayangkan anda turut menawarkan produk/servis sama dengan pesaing tetapi pelanggan sudah pun ‘terikat’ dengan program kesetiaan anda untuk mendapatkan ganjaran, anda pastinya akan diutamakan. 

#7 Gunakan perbandingan harga

Salah satu proses yang sering dilakukan orang ramai semasa membuat keputusan membeli adalah membandingkan harga. Semakin banyak pesaing yang tawarkan produk/servis sama, semakin tipislah peluang untuk anda menjadi pilihan pelanggan. Tapi sebenarnya, dalam situasi ini anda masih boleh mengatur strategi ‘perang.’

Apa yang anda boleh dilakukan adalah dengan menggunakan jadual perbandingan harga ini sambil mengetengahkan nilai produk/servis anda yang tidak ditawarkan pesaing. 

#8 Tingkatkan persepsi nilai produk

Dyson berjaya menguasai 27 peratus pasaran pembersih vakum di AS walaupun dijual pada harga yang tinggi. Ini banyak dibantu oleh copywriting yang menjelaskan proses terlibat sepanjang penghasilan produk tersebut. Berikut merupakan antara perkara yang disebut tentang produk vakum Dyson:

  • Penghasilan prototaip yang memakan masa 5 tahun
  • Sebanyak 5,127 prototaip telah dihasilkan
  • Eksperimen dijalankan dalam “makmal pembangunan”
  • 1000 orang jurutera dan ahli sains Dyson di Britain, Singapura dan Malaysia
  • Membabitkan jurutera dalam bidang Dinamik Bendalir, Aerodinamik, Jentera Turbo dan Akustik

Dengan semua info ini, semahal mana sekalipun harga yang diletakkan untuk vakum yang dihasilkan, pasti terasa berbaloi untuk dibeli. 

#9 ‘Normal’kan harga yang ditawarkan

Buatkan orang ramai berfikir harga yang anda tawarkan dianggap berbaloi oleh ramai orang. Antara cara yang boleh digunakan adalah:

  • Nyatakan bilangan orang yang telah membeli, misalnya: “Dipercayai oleh hampir 1000 orang pelanggan! Lebih daripada 20 tempahan setiap hari!”
  • Kongsi testimoni
  • Paparkan rating yang diterima

#10 Individu berpengaruh

Gunakan individu berpengaruh untuk mewar-warkan produk/servis anda. Ini berkemungkinan boleh membantu menaikkan kepercayaan orang ramai terhadap apa yang ditawarkan memandangkan ia pernah dicuba oleh individu terkenal. Barulah naik ‘aura’ perniagaan anda.

#11 Tawarkan khidmat tempahan khas (customization)

Tawarkan pilihan untuk pelanggan menyesuaikan produk/servis mengikut keinginan sendiri. Bergantung kepada apa yang dijual, terdapat banyak cara yang boleh digunakan untuk membolehkan sesuatu produk/servis tampil dengan ciri tempahan khas misalnya melalui pilihan warna, jenis bahan, saiz dan banyak lagi ciri lain.

Sekian sahaja perkongsian kali ini. Diharapkan artikel ini dapat memberi manfaat kepada semua pembaca. 

Jangan lupa untuk follow dan like Facebook REKA Digital untuk menjadi orang terawal yang mendapat informasi terkini daripada kami. 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *